SlovakEnglishGermanMagyar
separator
Kde sa nachádzame?Kde sa nachádzame?

Tokajská spoločnosť Viničky s.r.o.
Hlavná 399/71
076 31 Viničky
O víne a zdraví
Hroznové víno je nápoj, ktorý najlepšie dopĺňa výživu človeka, odporúča sa zdravým aj chorým. Mnohí vedci skúmali a skúmajú víno. Zistilo sa že víno obsahuje niekoľko sto rôznych látok ako minerálne látky, organické kyseliny, amino-kyseliny, vitamíny a iné.

Obsah vitamínov vo veľkej miere závisí od odrody hrozna klimatických podmienok a spôsobu spracovania. Niektoré vitamíny sa prekvasením čiastočne znížia, preto že ich spotrebujú kvasinky. Víno je veľmi dobrým zdrojom substancií vitamínu P pre ľudský organizmus, zabraňuje oxidácii adrenalínu, ktorý má na starosti reguláciu krvného tlaku v kapilárnych cievach. Víno vplýva na zdravotný stav človeka a najmä na kardiovaskulárne choroby.

Americkí vedci zistili pri prieskume veľkej skupiny ľudí, že mierne a pravidelné požívanie vína znižuje riziko srdcového infarktu o 30%. Prijateľné denné dávky vína sú 0,25 - 0,40 litra. Nadmerný konzum vína však spôsobuje zdravotné problémy, rovnako ako aj nadmerný príjem cukru alebo soli, ktoré sa považujú za neškodné potraviny.

Víno podporuje trávenie a má upokojujúci účinok na ľudský organizmus. Zdá sa, že pre človeka je víno z psychickej , ako aj z organickej stránky najprijateľnejšie. Všetko, ako aj konzumácia vína sa však musí robiť s mierou.

Tisícročné skúsenosti ukázali , že človek po svojej práci potrebuje pocit blaha , radosti, uspokojenia a uvoľnenia, pri ktorom zabudne na starosti a stres. Zistilo sa že najlepšie túto úlohu spĺňa mierna konzumácia kvalitného vína.